Kompetenca | KONFERENCIJA ZA MEDIJE I ZAVRŠETAK PROJEKTA
13531
single,single-post,postid-13531,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.7.4,vc_responsive

KONFERENCIJA ZA MEDIJE I ZAVRŠETAK PROJEKTA

KONFERENCIJA ZA MEDIJE I ZAVRŠETAK PROJEKTA

19:06 28 Listopad

U Tjednu cjeloživotnog učenja, koji se ove godine po osmi put obilježavao  u Hrvatskoj kao nacionalna obrazovna kampanja s ciljem promicanja kulture učenja i ukazivanja na važnost cjeloživotnog učenja na dinamičnom tržištu rada,Tehničko veleučilište u Zagrebu predstavilo je 2.listopada na konferenciji za medije u Zagrebu rezultate projekta „Razvoj međužupanijskog e-learning sustava ustanova za obrazovanje odraslih“. Projekt se u javnosti komunicirao pod skupnim nazivom „Kompetenca: mreža izvrsnosti“,  a službeno završava 18. listopada, nakon što su tijekom 12 mjeseci sve projektne aktivnosti uspješno provedene, a planirani rezultati ostvareni.

Ciljevi projekta bili su, podsjetimo,  ojačati sektor obrazovanja odraslih kroz lokaliziranje konkurentnih ICT obrazovnih programa i razvoj kapaciteta obrazovnih institucija uključenih u projekt za e-learning učenje na daljinu te povećati konkurentnost odraslih polaznika na tržištu rada kroz pilotiranje jednog od u projektu razvijenih lokaliziranih ICT obrazovnih programa. Ciljevi su, kako je na konferenciji za medije rekao autor projekta s Tehničkog veleučilišta,  Dubravko Žigman, u potpunosti ostvareni. Sredstvima projekta kupljena je oprema i instalirana programska podrška za udaljeno, e-learning učenje, 18 nastavnika osposobljeno je za metodičku izradu i primjenu e-sadržaja u učenju na daljinu, uključene obrazovne institucije razvile su lokalizirane verzije međunarodno priznatih certifikacijskih programa (IT Essential i CCNA) za potrebe kojih je prevedeno na hrvatski jezik 5.450 kartica teksta, odnosno više od milijun riječi. Stvorena je terminološka baza i na hrvatski jezik prevedeno 29.820 IT termina što je čini jednom od najvećih stručnih baza na hrvatskom jeziku. Izvršena je potpuna lokalizacija programa koja uključuje i prilagodbu na hrvatsku inačicu Windows operativnih programa, odnosno sve upute za postupke konfiguracije i grafike. Prevedeni materijali uz tekst sadrže i laboratorijske priručnike, ispite i prezentacije za predavače,  primjenjivi su na 12 kolegija na Tehničkom veleučilištu a pristup trenutno imaju svi studenti i nastavnici stručnog i specijalističkog studija, Cisco akademije te polaznici i nastavnici Programa cjeloživotnog učenja  iz partnerskih institucija.

Kroz pilot projekt  na području Sisačko-moslavačke i Zadarske županije 30 nezaposlenih  mladih s područja tih županija poboljšalo je svoju konkurentnost na tržištu rada i osposobilo se za tehničara za informatičku podršku  sudjelujući u programu osposobljavanja u trajanju od 140 sati koji je za njih, kao krajnje korisnike, bio potpuno besplatan. Kao što je poznato, svi troškovi provedbe programa osposobljavanja koji se odvijaju unutar EU financiranog projekta financirani su iz sredstava projekta i EU fondova i za krajnje su polaznike besplatni, što omogućuje  nezaposlenim mladim ljudima da sudjeluju u programima cjeloživotnog učenja kojima si poboljšavaju zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada, jer bi većini njih, bez  takve financijske podrške,  to bilo nedostupno.

Projekt je doprinio jačanju kapaciteta obrazovnih ustanova – srednjih strukovnih škola: Pomorske škole Zadar i Tehničke škole Sisak i kao ustanova za obrazovanje odraslih za dugoročno i održivo provođenje međunarodno priznatih obrazovnih programa u ICT sektoru koji se pokazuje jednim od glavnih pokretača gospodarskog razvoja i unutar kojeg nedostaje velik broj stručnjaka.

Kako je na konferenciji za medije istaknula dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, dr. sc Slavica Ćosović Bajić, iako su prezentirani rezultati projekta izuzetni, pravi indirektni rezultati projekta dalekosežni su  i bit će vidljivi u skorijoj budućnosti, budući da su se kroz projekt tek stvorili infrastrukturni, programski i ljudski resursi za provođenje e-learning programa u ICT sektoru obrazovanja odraslih, uvjeti koji svim ustanovama za obrazovanje odraslih u Hrvatskoj daju mogućnost uključivanja i provođenja tih  programa.

Sudjelovanje odraslih osoba u programima cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj je, prema podacima Eurostata iz 2013.godine, sa svojih 2,4% znatno ispod prosjeka Europske unije od 9%,  što dodatno doprinosi nekonkurentnosti hrvatske radne snage na dinamičnom tržištu rada. Omogućivši sudjelovanje u programima cjeloživotnog učenja u ICT sektoru učenjem na daljinu te dostupnost obrazovnih programa 24 sata, svih 7 dana u tjednu, projekt je otvorio mogućnost sudjelovanja i pristupa bez obzira na prostornu lokaciju polaznika i na taj način dao svoj doprinos stvaranju uvjeta za približavanje hrvatskog prosjeka onom Europske unije kad se radi o sudjelovanju odraslih osoba u nekom od programa cjeloživotnog učenja.

Projekt „Razvoj međužupanijskog e-learning sustava ustanova za obrazovanje odraslih financiran je  u sklopu natječaja za bespovratna sredstava EU „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih“ Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala,  u iznosu od 147.074,65 EUR-a iz Europskog socijalnog fonda, a razliku do 206.826,96 EUR-a, koliko su iznosili ukupni troškovi projekta, sufinancirale su uključene obrazovne institucije.

U 2014.godini pokrenuta je inicijativa „Eskills for Jobs 2014“, financirana od Europske komisije, koja ima za cilj popularizirati ICT zanimanja i digitalne kompetencije te informirati učenike, studente, mlade stručnjake, poduzetnike, poslodavce i kreatore politika o nizu mogućnosti koje profesionalno bavljenje informacijsko-komunikacijskim tehnologijama ili korištenje digitalnih tehnologija u ostalim granama poslovanja nude, kao i podići svijest javnosti o važnosti kontinuiranog usmjeravanja mladih prema zanimanjima koja su deficitarna, a nude vrlo dobru perspektivu. Provedba projekta „Razvoj međužupanijskog e-learning sustava  ustanova za obrazovanje odraslih“ tijekom 2014.godine dala je dragocjen doprinos toj Inicijativi i njezinom glavnom cilju: smanjenju nezaposlenosti u sredinama u kojima se provodi, podizanju konkurentnosti radne snage  i poticanju zapošljavanja.

Zahvaljujemo svim sudionicima u projektu koji su svojim predanim i odgovornim radom doprinijeli uspješnoj provedbi projekta kao i medijima koji su informaciju o projektu i njegovim rezultatima prenijeli do šireg auditorija opće javnosti.

 

Projektni tim