Kompetenca | E-Skills 2014
12917
single,single-post,postid-12917,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.7.4,vc_responsive

E-Skills 2014

eskills

E-Skills 2014

08:17 21 Ožujak

Inicijativa e-Skills for Jobs 2014, financirana od Europske komisije, ima za cilj popularizirati ICT zanimanja održavat će se tijekom čitave 2014. godine, najavljeno je na tiskovnoj konferenciji.

Glavni partneri projekta su: Europska komisija, Hrvatska udruga poslodavaca, CISEx, MojPosao, Hrvatski zavod za zapošljavanje, paneuropska Udruga Leading Learning Partners, MultiPlus Card, Udruga darovitih informatičara Rijeke, Visoko učilište Algebra – visoka škola za primijenjeno računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Microsoft itd.

Ovaj projekt Europske komisije direktno je potaknut najnovijim analitičkim procjenama nedostatka čak 900.000 ICT stručnjaka u EU do kraja 2015. godine, izazvanog sve manjim interesom mladih za inženjerska zanimanja. Zajedno s inicijativom „Grand Coalition for Digital Jobs“, riječ je o jednoj od značajnijih aktivnosti potpredsjednice Europske komisije, gđe Neelie Kroes, kroz čak tri europska direktorata – DG Connect, DG Enterprise & Industry i DG Employment, Social Affairs and Inclusion.

 „Inicijativa e-skills for Jobs“ ključ je za otvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj. U zemlji  s više od 358.000 nezaposlenih, inicijativa pruža mladim ljudima mogućnost upoznavanja i približavanja svijetu rada u jednoj  od najpropulzivnijih industrija današnjice. ICT je područje koje iznova dokazuje kako može potaknuti i realizirati investicije, otvarati radna mjesta i stvarati nove vrijednosti i izvozne potencijale. U tom smislu, ciljevi koje predstavnici ICT sektora i Vlade moraju jasno postaviti su povećanje izvoza za dodatnih 50 posto i povećanje zaposlenosti u razvoju softvera tj. računalnog programiranja za 20 posto do kraja 2015. godine.“ – rekao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i hrvatski predstavnik u Upravnom odboru ovog projekta.

Kako bi se pripremilo plodno tlo za rast, neophodno je kontinuirano educirati ICT buduće stručnjake, za kojima sve više raste potreba kako na našem, tako i na europskom i svjetskom tržištu. Zato će aktivnosti i događanja u sklopu e-Skills for Jobs inicijative biti usmjerena na informiranje učenika, studenata, mladih stručnjaka, poduzetnika, poslodavaca te kreatora politika o nizu mogućnosti koje se nude kroz profesionalno bavljenje informacijskim i komunikacijskim tehnologijama ili korištenje digitalnih tehnologija u svim granama poslovanja.

I Tehničko veleučilište u Zagrebu, kao dugogodišnji partner, kroz razna događanja Centra za cjeloživotno obrazovanje i tribine Karijernog centra pridonijet će ovoj hvalevrijednoj inicijativi.